Súd so štátom môže zdražieť

29.08.2012 Bratislava

Bratislava 29. augusta (TASR) - Ak sa občania budú so štátom súdiť o náhradu škody preto, že ich štátne orgány poškodili, nebude už toto súdne konanie oslobodené od súdneho poplatku, tak ako to je v súčasnosti. Vyplýva to z novely zákona o súdnych poplatkoch, o ktorej by mali výbory Národnej rady SR rokovať v septembri. Na zdražovanie sporov so štátom upozornila organizácia VIA IURIS.

"K základným povinnostiam štátu patrí povinnosť zabezpečiť, aby sa občania mohli čo najľahšie brániť pred nezákonnými rozhodnutiami štátnych orgánov, alebo aby sa čo najľahšie mohli domáhať náhrady škody, ktorú im štát spôsobil. Navrhovaná zmena je pre občanov výraznou bariérou a bude ich odrádzať od toho, aby sa domáhali náhrady škody od štátu," povedal právnik Peter Wilfling, ktorý spolupracuje s VIA IURIS.

Návrh zákona podľa organizácie plánuje vypustiť zo zákona o súdnych poplatkoch ustanovenie, ktoré súdne konania o náhrade škody spôsobenej nezákonným rozhodnutím alebo nesprávnym úradným postupom orgánu verejnej moci zaraďovalo medzi konania, ktoré sú oslobodené od súdneho poplatku. Po prijatí novely bude musieť občan, ktorý sa domáha náhrady škody, zaplatiť súdny poplatok vo výške šesť percent zo sumy, ktorú požaduje nahradiť. Výška poplatku by sa pri veľkých škodách mohla pritom vyšplhať až do výšky 16.596 eur, upozorňuje organizácia.

Ďalej informovala, že novela plánuje zvýšiť súdne poplatky za podanie žaloby proti nezákonným rozhodnutiam orgánov verejnej správy. Zvyšujú sa všetky poplatky, najviac však poplatok v prípade žaloby proti rozhodnutiam viacerých orgánov štátnej správy s pôsobnosťou pre celé územie Slovenska, a to zo 66 eur na 500. Tento zvýšený poplatok sa podľa VIA IURIS môže v mnohých prípadoch vzťahovať i na bežných občanov. Môže ísť napríklad o rozhodnutia Úradu jadrového dozoru, ktorý povoľuje stavby všetkých jadrových zariadení, napríklad jadrových elektrární alebo skladov jadrového paliva. Ak sa budú chcieť títo občania na súde brániť proti nezákonným rozhodnutiam úradu, budú musieť zaplatiť poplatok vo výške 500 eur. "Takáto výška poplatku je v rozpore s medzinárodným Aarhuským dohovorom, ktorý je pre Slovensko záväzný, a podľa ktorého má byť prístup občanov k súdu vo veciach životného prostredia nie nedostupne drahý," vysvetlil Wilfling.

"Úlohou súdov pri preskúmavaní rozhodnutí štátnych orgánov je chrániť občanov pred štátom. Zavedením navrhovaných súdnych poplatkov však samotný štát sťaží občanom možnosť chrániť sa pred jeho nezákonným konaním, pričom mnoho občanov môže aj odradiť od domáhania sa nápravy na súde," povedala právnička Darina Štoffová, ktorá spolupracuje s VIA IURIS.
 

Vyberte región